Vi bruger cookies

Vi bruger cookies og andre tracking teknologier for at forbedre din oplevelse på vores website, til at vise personaliseret indhold, målrettede annoncer og til at forstå hvor vores besøgende kommer fra.

Her finder du svar på ofte stillede spørgsmål. Hvis du har brug for yderligere hjælp, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice.

Økologiske fødevarer er mere udsatte overfor skadedyr end konventionelle fødevarer. Det skyldes, at økologiske fødevarer ikke må sprøjtes med pesticider og det er heller ikke tilladt at anvende samme bekæmpelsesmidler i f.eks. lager- og produktionslokaler. Møl kan være rigtig svære at opdage i det tidlige stadie. Livscyklus Hunnen begynder at lægge æg tre dage efter forvandlingen og kan i løbet af de følgende 14 dage lægge op mod 400 æg. Æggene lægges normalt direkte på fødevaren, men de kan også lægges uden på emballagen og herfra trænger de nyklækkede larver så ind i varen. Udviklingstiden fra æg til voksen møl afhænger af føden og temperaturen. Under gunstige omstændigheder, det vil sige tilgængelig føde og ved stuetemperatur, varer udviklingen 4-5 uger. Udviklingstiden i kølige omgivelser forlænges væsentligt. Larvernes vækst vil i den kolde tid blive langsom og eventuelt standse helt. Efter fire til syv hudskift er en møllarve fuldvoksen. Så vil larven normalt forlade det den har levet i og opsøge beskyttede steder i nærheden, hvor de kan forpuppe sig. Puppen, som er ca. 7 mm lang, er indspundet i en tyk, hvid silkekokon. De voksne møl kommer normalt ud af pupperne efter et par ugers forløb. Man ser i øvrigt ret sjældent møllene, for de flyver mest i mørke, men de tiltrækkes som så mange insekter af lys. Skade og smitte Møl ødelægger fødevarerne, uanset udviklingsstadie og skal bekæmpes effektivt. Det er ikke sundhedsskadeligt at have spist af et mølinficeret produkt, men det er en ubehagelig tanke. Der kan i pakkeprocessen komme et mølæg fra råvaren med i en pose. Derudover har møl en meget fin lugtesans. De lugter sig frem til et godt sted at lægge æg. Det kan f.eks. være uden på en pose. Mølæg er mikroskopiske og kan ikke ses med det blotte øje. Når ægget klækker gnaver larven sig ind i posen og starter sin udvikling. Det kan foregå på leverandørens lager, på Urtekrams eget lager, butikslageret eller ude i butikkerne. Den oprindelige smittekilde kan derfor være svær at identificere. Urtekram ofrer stor energi på at forebygge møl og holde det på et så lavt niveau som overhovedet muligt. Som nævnt ovenfor har vi som økologisk virksomhed ikke de samme muligheder som konventionelle virksomheder, da anvendelsen af gift ikke stemmer overens med økologisk fødevareproduktion. Derfor bekæmpes møl i produktionen og på lageret vha. mekanisk bekæmpelse, dvs. flittig brug af støvsugning og rengøring og opsætning af mølfælder, der indeholder et duftstof, som tiltrækker møllene. Desuden opbevarer vi udsatte varer på køl. Vi kan aldrig se os 100% fri for risikoen for mølangreb på økologiske produkter, men der ofres meget tid på forebyggelse og bekæmpelse. Er man så uheldig at have fået møl i sit køkken er det vigtigt man sørger for grundig rengøring af omgivelserne for at forebygge spredning til de øvrige varer. Der kan nemlig være risiko for at møllene har spredt sig fra det inficerede produkt til de øvrige produkter. Hvis møllarven først har angrebet et produkt, kan man desværre være uheldig, at det spreder sig rigtig hurtigt. Møllene er først mulige at se i produktet når de har udviklet sig fra æg til larve. Det er desværre ikke tilstrækkeligt at pakke produkterne i en plastpose og slå en knude da larven sagtens kan gnave sig igennem posen. Udover grundig rengøring anbefaler vi, at man fryser sine økologiske produkter ned i minimum 2 døgn; produkter som f.eks. mysli, mel og lettilgængelige produkter (ikke glas og hård plastbeholdere). Vi anbefaler også, at man opbevarer tørvarer i tætsluttende beholdere efter nedfrysning, så eventuelle angreb ikke kan sprede sig.
Oprindelsesland fremgår ikke på emballagen, da indkøb af råvarer kan veksle imellem vores leverandører og derfor også imellem oprindelsesland. Heraf kan oprindelsesland altså godt variere for nogle varer og ikke konsekvent være det samme. Denne dynamik er højst ønskelig for os idet det giver flere tilgængelige produkter samt en mulighed for at vælge en leverandør til og fra, afhængig af kvaliteten, som vægtes højt. Økologiske råvarer er ikke tilgængelige i samme grad som konventionelle og er ofte mere sårbare ift.. høst, vejrforhold mv. Oplysning om oprindelsesland vil kræve mindre oplæg af emballage hvis denne skal revideres ofte, og er svært anvendeligt i praksis. Dog er oplysningen altid at finde på vores hjemmeside, som løbende opdateres. EU/NON EU anføres f.eks. på blandingskrydderier, hvor der kan være mange forskellige ingredienser og dermed mange oprindelseslande. Listen kan derfor være meget lang.
Det er vigtigt at følge opskriften på emballagen, da bønner og kikærter indeholder giftstoffet lektin. Derfor skal disse udvandes og iblødsætningsvandet skal kasseres. Kogetiden afhænger af den enkelte sort og kan derfor variere. Kogevandet skal også kasseres, da det kan indeholde nogle rester af giftstoffet lektin. Linser er også en bælgfrugt, men indeholder ikke lektin og behøver derfor ikke en iblødsætning.
Chiafrø (Salvia hispanica) er mayaernes ord for styrke og det afspejler chiafrøet rigtig godt. I chiafrø er der både et højt indhold af kostfibre og omega-3, og på samme tid er chiafrøet også en proteinkilde. Det anbefalede daglige indtag ligger på 15 g. Chiafrø er et såkaldt novelfood. Derfor er der restriktioner på hvorledes produktet må produceres og markedsføres samt i hvilken form. I 2013 blev der givet tilladelse til anvendelse af chiafrø til bagværk (højst 10 %), morgenmadscerealier (højst 10 %), blandinger af frugter, nødder og frø (højst 10 %) og færdigpakkede chiafrø, der sælges som hele frø (højst 15 g pr. dag).
Vores gule og blå popmajs er specielt velegnet til popcorn, som du enten kan lave i en gryde på komfuret eller over bål. Følg opskriften og du får de lækreste poppede majskerner: 1 dl popmajs, 2-3 spsk. kokos- el. olivenolie. Kom olie og popmajs i en stor gryde (min. 3 l) og varm op. Læg låg på gryden og ryst den regelmæssigt. Drys dine popcorn med havsalt, rålakridspulver, kanel eller andre krydderier. Du kan dog være uheldig, at du fra tid til anden kan opleve, at majsene ikke popper ordentligt. Dette kan eksempelvis skyldes, at du har brugt for meget olie, ikke har fået ”rystet” gryden undervejs så alle majskerner for jævn varme eller at majsenes vandindhold ikke er højt nok til, at kernerne popper ens. Det sidste er naturligt forekommende og desværre ikke noget, at vi kan ændre på.
Superfood dækker over fødevarer, der indeholder en ekstra stor koncentration af næringsstoffer, som for eksempel vitaminer, mineraler og antioxidanter, og i nogle tilfælde er de også ekstra rige på de sunde fedtsyrer. Superfood anvendes som naturligt sundhedstilskud f.eks. ved at indtage det i ren form eller oprørt i juice, vand eller mælk. Derforuden anvendes superfood i en lang række opskrifter, hvor det foruden at give et næringsrigt boost, også tilfører naturlig smag og farve sammen med funktionalitet f.eks. som fortyknings- eller bindemiddel. Superfood anvendes, som ingredienser i en lang række opskrifter: Som eksempel kan nævnes smoothie, juice, shakes, smoothie bowl, grød, shots, pandekager, is, kugler/barer/kager (raw), knækbrød, salater, supper etc.
Tahin eller tahini er en smørbar pasta som fremstilles af ristede, kværnede sesamfrø. Tahin er en typisk spise i Mellemøsten og Nordafrika. Den kendes primært som ingrediens i hummus (kikærtesmørepålæg), men anvendes også i andre kolde og varme retter. Tahin fungerer både som smagsgiver og som jævner i saucer og gryderetter. Der findes mange udgaver af tahin og smagen kan variere en smule alt efter ristningsgraden af sesamfrøene. Urtekram producerer Tahin med og uden tilsat salt.
Figner kan være overtrukket med et hvidt lag, som kan minde om mug/skimmel, men som faktisk er krystalliseret sukkerudtræk. Der vil krystallisere mere og mere sukker jo ældre fignerne bliver. Dette er helt normalt. Synligt mug på figner forekommer så godt som aldrig, men figner kan indeholde aflatoxin. Alle vores figner er analyseret for aflatoxin og sorteret i UV-lys, hvor det er muligt at se aflatoxin svampen.